Żurek na kwasce
kość wędzona – 30 dag
woda – 2 l
liść laurowy – 4 szt
ziele angielskie – 8 szt
sok z kapusty kiszonej – 0,5 l
śmietana kremówka – 0,5 l
śmietana kwaśna – 4 łyżki
czosnek – 1 główka
majeranek suszony – 1 łyżka
sól, cukier, pieprz – do smaku

ugotowane ziemniaki – 1,5 kg
cebula – 2 szt.
smalec gęsi – 2-3 łyż
majeranek suszony – 1 łyżka
czosnek – 3 ząbki
majeranek suszony – szczypta
sól, pieprz – do smaku

Pierogi z krupniokiem
ciasto:
mąka pszenna – 0,5 kg
żółtko – 1 szt
masło – 1 łyżka
ciepła woda – ok. 1 szklanka
sól – szczypta
farsz:
krupniok – 3 szt.
cebula – 1 szt.
czosnek – 2 ząbki
smalec – 1 łyżka
kmin rzymski – 0,5 łyżeczki
cynamon – szczypta
pieprz cayenne – szczypta
sól, pieprz – do smaku
okrasa:
cebula – 1 szt.
masło – 1 łyżka
Karminadle wołowo-wieprzowe na grzybowej ciaperkapuście
mielona łopatka wieprzowa – 1 kg
mielona wołowina gulaszowa – 0,5 kg
bułka namoczona w mleku
jajka – 2 szt.
cebula – 1 szt.
czosnek – 2 ząbki
bułka tarta – 100 g
sól, pieprz – do smaku
smalec – 2 łyżki

grzybowa ciaperkapusta (panczkraut): ziemniaki – 1,5 kg
kapusta kiszona – 1 kg
(ugotowana z zielem angielskim i liściem laurowym)
podgrzybki suszone – 25 g
cebula – 1 szt.
smalec – 2 łyżki
czosnek – 6 ząbków
woda spod grzybów – 0,5 szklanki
woda spod gotowanej kapusty kiszonej – 0,5 szklanki
sól, pieprz, maggie – do smaku