Kartoflanka z grzybami
ziemniaki – 80 dag
kość wędzona – 40 dag
woda – 2,5 l
liść laurowy – 3 szt.
ziele angielskie – 4 szt.
marchew – 1 szt.
cebula – 1 szt.
słonina wędzona – 20 dag
mąka pszenna – 2 łyżki
śmietana kremówka – 100 ml
czosnek – 4 ząbki
majeranek suszony – 1 łyżka
czarnuszka – 0,5 łyżeczki
sól, pieprz – do smaku

Fasola z kapustą na gęsto
fasola biała – 300 g
kiełbasa lisiecka – 20 dag
ugotowana kapusta kiszona – 1,5 kg
cebula – 1 szt.
czosnek – 3 ząbki
majeranek – 1 łyżka
miód – 2 łyżki
sól, pieprz – do smaku

Jabłka pod kruszonką
jabłka grójeckie – 5 szt.
rodzynki – 100 g
rum – 100 ml
cynamon – 1 łyżeczka
masło – 100 g

kruszonka:
cukier puder – 100 g
masło – 100 g
mąka pszenna – 200 g