Czernina
krew z kaczki – 200 ml
mąka pszenna – 3 łyżki
bulion z kaczki – 2 l
ugotowana marchewka – 1 szt.
śliwki suszone – 75 g
wiśnie – 10 dag
gruszka – 1 szt.
rodzynki – 50 g
anyż – 1 gwiazdka
wino czerwone – 50 ml
cukier, sól, pieprz – do smaku
ocet, sok z cytryny – do smaku

kluski kładzione:
mąka pszenna – 4 łyżk
i jajka – 2 szt.
sól – szczypta
woda – ok. 100 ml

Pieczeń z dzika na sosie grzybowym
comber z dzika – 1,5 kg
smalec (do smażenia) – 12 dag
marynata:
wino czerwone wytrawne – 0,4 l
gorczyca – 0,5 łyżeczki
jałowiec – 0,5 łyżeczki
liść laurowy – 4 szt
ziele angielskie – 8 szt.
rozmaryn – parę gałązek
czosnek – 1 główka
cebula – 3 szt.

sos grzybowy:
grzyby leśne – 0,5 kg
cebula – 2 szt.
czosnek – 2 ząbki
śmietana kremówka – 250 ml
sól, pieprz – do smaku
tłuszcz – do smażenia

kluski śląskie:
ziemniaki ugotowane – 1 kg
mąka ziemniaczana – 25 dag
żółtko – 1 szt.
Sałatka z cukinii cukinia – 3 szt. (małe) papryka czerwona – 1 szt. natka pietruszki – 1 pęczek koperek – 1 pęczek sos winegret: czosnek – 2 ząbki oliwa z oliwek – 100 ml ocet winny – 100 ml musztarda – 2 łyżki miód – 2 łyżki sól, pieprz – do smaku Sałatka z fasolki szparagowej zblanszowana fasolka szparagowa – 1 kg prażone orzechy nerkowca – 50 g prażone orzechy włoskie – 50 g prażone pestki dyni – 50 g cebula – 1 szt. oliwa z oliwek – 3 łyżki ocet balsamiczny – 2 łyżki cukier, sól, pieprz – do smaku