Marynata do dziczyzny

czerwone wino wytrawne – 1 szklanka
ocet winny – 10 ml
czosnek – 2 ząbki
czosnek granulowany – 1 łyżeczka
kolendra – 0,5 łyżeczki
jałowiec – pół łyżeczki
cukier – 1 łyżeczka
sok z połówki cytryny
liść laurowy – 2 szt.
ziele angielskie – 4 szt.
pieprz czarny – 1 łyżeczka
woda – 250 ml
świeży rozmaryn – kilka gałązek

Bigos myśliwski

zamarynowane mięso z jelenia – 2 kg
kiszona kapusta –1,5 kg
biała kapusta –1,5 kg
borowiki – 80 dag
boczek wędzony – 0,5 kg
wino czerwone wytrawne – 1 szklanka
namoczone morele suszone – 15 dag
namoczone śliwki suszone – 15 dag
smalec – 100 g
cebula – 2 szt.
czosnek – 4 ząbki
liść laurowy – 4 szt.
ziele angielskie – 8 ziaren
jałowiec – 6 szt.
cukier – 3-4 łyżki
sól, pieprz – do smaku
natka pietruszki – 1 pęczek
cynamon – szczypta
świeży rozmaryn – kilka gałązek

Burger z ciasteczkami korzennymi

bułka z czarnym sezamem i czarnuszką - 2 szt.
mięso wołowe – 400 g
czosnek – 2 ząbki
pulpa pomidorowa – 2 łyżki
masło – 0,5 kostki
boczek wędzony – 4 plastry
ser żółty – 2 plastry
konfitura z czarnej porzeczki – 2 łyżki
masło orzechowe – 2 łyżki
ciasteczka korzenne – 4-5 szt.
roszponka – garść
sól, pieprz – do smaku