Barszcz czerwony
woda – 3 l
liść laurowy – 1 szt.
ziele – szt.
kość wędzona – 1 szt.
cebula – 1 szt.
marchew – 2 szt.
por – 0,3 szt.
seler – 0,3 szt.
pietruszka – 2 szt.
buraki – 5 szt.
jabłko – 1 szt.
czosnek – 3 ząbki
koncentrat barszczu – 200 ml
wiórki z buraków
ocet – do smaku
cukier, sól, pieprz – do smaku

Krokiety
ciasto naleśnikowe:
mleko – 150 ml
woda – ok. 80 ml
jajka – 2 szt.
mąka pszenna – ok. 0,7 szklanki
olej – 2 łyżki
sól – szczypta

panierka:
jajka – 3 jajka
bułka tarta – 200 g


farsz pieczarkowo-serowy:
pieczarki – 40 dag
cebula – 1 szt.
masło – 1 łyżka
ser żółty – 10-15 dag
czosnek – 3 ząbki
sól, pieprz – do smaku

farsz serowo-szynkowy:
szynka wieprzowa konserwowa – 15 dag
ser żółty – 15 dag
sól, pieprz – do smaku

olej do smażenia – 1 szklanka

Nutella ze śliwek

śliwki – 1 kg
cukier – 30 dag
czekolada gorzka – 0,5 tabliczki
kakao – 50 g
cynamon – szczypta