Pierogi z kaszą gryczaną i pasztetem
ciasto:
mąka pszenna – 0,5 kg
żółtko – 1 szt.
olej – 50 ml
ciepła woda – ok. 1 szklanka
sól – szczypta

farsz 1:
kasza gryczana – 1 szklanka
woda – 2 szklanki
smalec – 2 łyżki
cebula – 1 szt.
czosnek – 3 ząbki smalec – 1 łyżka
twaróg półtłusty – 25 dag
sól, pieprz – do smaku

farsz 2:
pasztet wieprzowy – 1 puszka
okrasa:
cebula – 1 szt.
boczek wędzony – 10 dag
smalec – 1 łyżka

Ajerkuchy z sosem piernikowym
maślanka – 1 szklanka
jajka – 2 szt.
sól – szczypta
cukier – 2 łyżki
maka pszenna – ok. 1 szklanka
olej – 1 łyżka

sos piernikowy:
cukier – 2 łyżki
mleko – 1 szklanka
śmietana kremówka – 1 szklanka
pierniczki korzenne – 2 garści
imbir – szczypta
gałka muszkatołowa – szczypta
przyprawa do piernika – 0,5 łyżeczki