Faszerowane mieszki z łososia

łosoś wędzony – 300 g
twaróg półtłusty – 40 dag
cebula – 0,5 szt.
papryka czerwona – 0,5 szt.
ogórki kiszone – 1 szt.
pieczarki marynowane – 8 szt.
majonez – 1 łyżka
szczypiorek do wiązania
sól, pieprz – do smaku

Grzybowa po chłopsku

suszone borowiki – 100 g
marchew – 1 szt.
seler – 1 szt.
pietruszka – 1 szt.
cebula – 1 szt.
bulion drobiowy – 2 l
masło – 0,5 kostki
boczek wędzony – 20 dag
mąka pszenna – 1 łyżka
ziemniaki – 40 dag
liść laurowy – 2 szt.
ziele angielskie – 6 szt.
sól, pieprz – do smaku
śmietana kwaśna – 4 łyżki

Kaczka z jabłkami

kaczka – 1 szt.
sól, pieprz – do smaku
papryka słodka – 1 łyżka
majeranek – 1 łyżka
jabłko – 1 szt.

Dodatki do kaczki

sos żurawinowy:
konfitura żurawinowa – 200 ml
masło – 5 dag
czerwone wino półwytrawne – 150 ml
sól, pieprz – do smaku

czorne kluski:
ziemniaki ugotowane – 1 kg
ziemniaki surowe – 3 szt.
mąka ziemniaczana – ok. 30 dag