Jagnięcina po beskidzku

jagnię – 1 szt. (ok.10 kg)
marynata:
czosnek – 4 główki
gałązki jałowca – kilka sztuk
sól morska – 4 łyżki
papryka słodka – 1 łyżka
pieprz – do smaku
do smarowania w trakcie pieczenia:
olej – 100 ml
ocet winny – 100 ml
sól – szczypta


Chutney śliwkowy

suszone morele – 100 g
suszone śliwki – 400 g
skórka z jednej pomarańczy
ocet winny – 100 ml
miód – 4 łyżki
papryczka chilli – 1 szt. świeży imbir – szczypta
sól, pieprz – do smaku

Gulasz w kociołku

udziec barani – 2 kg
czosnek – 2 główki
cebula – 0,5 kg
suszone śliwki – 40 dag
wino czerwone wytrawne – 0,75 l
papryka czerwona – 2 szt.
papryka żółta – 2 szt.
ajvar – 3 łyżki papryczka chili – 1 szt.
wędzona słonina – 10 dag
olej – 100 ml
ziele angielski – 10 szt.
liść laurowy – 6 szt.
papryka słodka – 2 łyżki
kminek mielony – 1 łyżeczka
sól, pieprz – do smaku