Śledzie w cieście
śledzie solone typu matjas – 4 płaty (wymoczone w mleku)
ciasto:
kwaśna śmietana 18% - 400 ml
jajka – 2 szt.
olej – 2 łyżki
sól himalajska, pieprz młotkowany – do smaku
pieprz cytrynowy – szczypta
papryka wędzona – 1 łyżeczka
mąka pszenna – ok. 0,75 szklanki

pasta cebulowa:
przecier pomidorowy – 2 łyżki
jogurt naturalny – 4 łyżki
cebula – 2-3 szt.
sól himalajska, pieprz młotkowany – do smaku
olej do smażenia – 1 l

Zupa borowikowa

borowiki – 1 kg
marchew – 3 szt.
seler – 0,5 szt.
pietruszka – 2 szt.
por – 0,5 szt.
cebula – 2 szt.
masło – 0,5 kostkiv sól, pieprz – do smaku
śmietana kremówka – 150 ml
mąka pszenna – 2 łyżki
masło – 0,25 kostki

Faszerowany udziec indyka

udziec indyczy – 1 szt. (ok. 1 kg)
(zamarynowany w soli, cukrze, maggie i musztardzie)
papryka wędzona – 1 łyżeczka

farsz:
pieczarki – ok. 5 szt.
łopatka wieprzowa mielona – 60 dag
cebula – 1 szt.
masło – 4 dag
sól, pieprz – do smaku

sałatka z pieczonych buraków:
buraki pieczone – 6 szt.
biała fasola konserwowa – 1 puszka
majonez – 1 łyżka
jogurt naturalny – 1 łyżka
ocet balsamiczny – 30 ml
czosnek – 6 ząbków
sól, pieprz – do smaku