Kreple
mąka pszenna – 1 kg
masło – 1 kostka
mleko – 0,5 l
drożdże – 10 dag
sól – szczypta
cukier wanilinowy – 1 łyżka
cukier – 2 łyżki
spirytus – 40 ml
żółtka – 12 szt.
marmolada – 0,5 kg
cukier puder – 10 dag

do smażenia:
smalec – 2 kg
ziemniaki – 2 szt.

Śledzie po cygańsku
płaty śledziowe typu matjas – 0,5 kg
ogórki konserwowe – 450 g
cebula – 4 szt. (małe)
czosnek – 5 ząbków
por – 1 szt.
cukier – 2 łyżki
ketchup – 150 g
musztarda – 2 łyżki
olej – 0,5 szklanki
papryka słodka – 1 łyżka
papryka ostra – 1 łyżka
sól, pieprz – do smaku