Ostrygi Rockefeller

ostrygi świeże – 12 szt.
śmietana kremówka – 200 ml
czosnek – 3 ząbki
świeży szpinak – garść
pieprz cytrynowy – szczypta
pieprz czarny – do smaku
parmezan – 50 g

Bioły żur na maślance

maślanka – 600 ml
mleko – 1 szklanka
jajka – 4 szt.
mąka pszenna – 4 łyżki
kiełbasa – 30 dag
liść laurowy – 3 szt.
ziele angielskie – 4-5 szt.
sól, pieprz – do smaku
ugotowane jajka – 4 szt.
koperek świeży – 1 pęczek

sztamfowane kartofle:
ugotowane ziemniaki – 1 kg
smalec ze szpyrkami – 2-3 łyżki
cebula – 2 szt.

Stek z sosem z zielonego pieprzu

wołowina sezonowana – 60 dagv czosnek – 1 główka
świeży tymianek – kilka gałązek
sól – do smaku

sos z zielonego pieprzu:
pieprz zielony marynowany – 2 łyżki
masło – 1 łyżka
szalotka – 0,5 szt.
śmietana kremówka – 150 ml
sól morska – do smaku
pieprz cytrynowy – szczypta
białe wino wytrawne – 70 ml

frytki z batatów:
bataty – 2 szt.
olej – 2 szklanki
sól – do smaku