Krem z pieczonych buraków

pieczone buraki – 70 dag
jabłko – 1 szt. (małe)
czosnek – 2 ząbki
bulion warzywny – 1 l
cebula – 1,5 szt.
masło – 7 dag
sok z 0,5 cytryny
ser feta – 100 g
słonecznik prażony – 50 g
oliwa z oliwek – kilka kropli
sól, pieprz – do smaku

Medaliony z polędwiczek w sosie porto

polędwiczki wieprzowe – 70 dag
boczek wędzony – 12 plastrów

marynata:
sól – 0,5 łyżeczki
pieprz – 0,5 łyżeczki
tymianek – 0,5 łyżeczki
bazylia – 0,5 łyżeczki
papryka słodka – 1 łyżeczka
czosnek – 2 ząbki
oliwa spod suszonych pomidorów – 1 łyżka

sos porto:
bulion – 3 łyżki
czerwona cebula – 2 szt.
miód – 1 łyżka
wiśnie – 100 g
porto – 125 ml
ocet balsamiczny – 1 łyżeczka
masło – 1 łyżka

purée z marchewki:
młode marchewki – 1 kg
masło – 5 dag
imbir – szczypta
gałka muszkatołowa – szczypta
woda – 0,5 szklanki
sól, pieprz – do smaku

Zista bananowa ze śliwką w czekoladzie

banany – 4 szt.
jajko – 1 szt.
cukier wanilinowy – 1 szt.
soda – 1 łyżeczka
masło – 0,5 kostki
mąka pszenna – 2 szklanki
cukier – 0,75 szklanki
kardamon – szczypta
imbir – szczypta

sos śliwkowo-czekoladowy:
śliwki suszone – 200 g
woda – 100 ml
wytrawne wino czerwone – 100ml
gorzka czekolada – 1 tabliczka
kardamon – szczypta
imbir – szczypta
chilli – szczypta