Wiosenna zupa z recyklingu

bulion – 2 l
młoda pokrzywa – garść
buraczki tarte – 600 ml
chrzan – 2 łyżki
szynka – 20 dag
zakwas żurowy – 3 szklanki
czosnek – 4-5 ząbków
majeranek suszony – szczypta
sól, pieprz, cukier – do smaku
ziemniaki gotowane – 80 dag

Kluski żelazne

ziemniaki – 1 kg
mąka orkiszowa – 1 szklanka
czarnuszka – 0,5 łyżeczki
sól, pieprz – do smaku

okrasa:
słonina wędzona – 15 dag
cebula – 1 szt.

surówka:
kapusta kiszona – 1 kg
jabłka – 2 szt.
cebula – 1 szt.
olej – 20 ml
sól, pieprz, cukier – do smaku

Kolorowy maszket

płatki owsiane – 300 g
pestki słonecznika – 200 g
świeży ananas – 0,5 szt.
mandarynki – 6 szt.
kiwi – 4 szt.
jogurt naturalny – 400 ml
miód – 2-3 łyżki
cynamon – szczypta
kardamon – szczypta