Gravlax – skandynawska przystawka z łososia

łosoś surowy – 1 płat
marynata:
sól – 2 łyżka
pieprz – 1 łyżka
cukier – 2 łyżki
laska wanilii – 1 szt.
świeży koperek – 2 pęczki
sok z 2 cytryn

sos musztardowy:
musztarda francuska – 1 łyżka
majonez – 2 łyżki
cukier – 2 łyżki
woda – 30 ml
ocet winny – 20 ml
śmietana kremówka – 50 ml

Polędwica Wellington

polędwica wołowa – 25 dag borowiki mrożone
masło – 10 dag
cebula – 1 szt.
czosnek – 1 główka
świeży szpinak – 150 g
śmietana kremówka – 50 ml
ciasto francuskie – 1 płat
jajko – 1 szt.
sól, pieprz – do smaku

sos barbecue:
cebula – 1 szt.
masło – 50 g
czosnek – 3 ząbki
bourbon – 125 ml
ketchup – 300 g
koncentrat pomidorowy – 1 łyżka
śliwki suszone wędzone – garść
ocet winny – 25 ml
cukier brązowy – 1 łyżka
sos tabasco – kilka kropel
sos worcestershire - 1 łyżka