Zupa-krem z czosnkiem niedźwiedzim

cebula – 1 szt.
pietruszka (korzeń) – 2 szt.
seler – 0,5 szt.
por – 1 szt.
ziemniaki – 0,5 kg
świeży czosnek niedźwiedzi – 2-3 garście
bulion – 2 l
kwaśna śmietana – 6 łyżek
masło – 150 g
karp – 2 filety
cytryna – 1 szt.
sól, pieprz – do smaku
gałka muszkatołowa – szczypta

Steki z jelenia

polędwica z jelenia – 400 g
czerwone wino wytrawne – 100-150 ml
ocet balsamiczny – 1 łyżka
musztarda sarepska – 1 łyżka
czosnek – 2 ząbki
owoce jałowca – 4-5 szt.
pieprz młotkowany – 1 łyżeczka
rozmaryn – szczypta
ziele angielskie – 4 szt.
liść laurowy – 2 szt.
sól, pieprz – do smaku
masło – 5 dag
szparagi – 4 szt.

sos:
żurawina – 2-3 łyżki
czerwone wino wytrawne – 100 ml
ocet balsamiczny – 1 łyżka
masło – 5 dag

Bratkartofle z grzybami

ugotowane ziemniaki – 1 kg
suszone maślaki – 100 g
cebula – 1 szt.
masło – 100 g
suszony majeranek – 1 łyżeczka
pieprz staropolski – do smaku
sól, pieprz – do smaku