Zupa szczawiowa
szczaw – 4 garście
ziemniaki – 60 dag
marchew – 1 szt.
masło – 5 dag
mleko – 0,5 szklanki
mąka pszenna – 2 łyżki
śmietana kremówka – 0,5 szklanki
śmietana kwaśna – 100 ml
sól, pieprz – do smaku
jajka ugotowane – 6 szt.

Sztuka mięsa Franza Josefa w sosie chrzanowym

pręga wołowa – 1 kg
szponder wołowy – 30 dag
liść laurowy – 3 szt.
ziele angielskie – 6 szt.
marchew – 1 szt.
seler – 0,3 szt.
korzeń pietruszki – 1 szt.
por – 1 szt.
cebula – 2 szt.

sos chrzanowy:
masło – 0,5 kostki
mąka pszenna – 3 łyżki
bulion – ok. 0,7 l
chrzan tarty – 150 g
śmietana 18% – 2-3 łyżki
pieprz – do smaku

tymiankowe kluski śląskie:
ugotowane ziemniaki – 1,5 kg
mąka ziemniaczana – ok. 400 g
jajko – 1 szt.
tymianek suszony – 2 łyżki
sól – szczypta

Placek z rabarbarem
rabarbar – 1,5 kg
cukier – 1 szklanka

ciasto drożdżowe:
mąka pszenna – 0,5 kg
mleko – 1 szklanka
jajka – 3 szt.
drożdże – 5 dag
masłom- 10 dag
cukier – 100 g
kruszonka:
mąka pszenna – 40 dag
masło – 200 g
cukier puder – 200 g
żółtko – 1 szt.