Pierogi ruskie

ciasto:
mąka pszenna – 0,5 kg
żółtko – 1 szt.
letnia woda – ok. 1 szklanka
sól – szczypta
masło lub olej – 1 łyżka

farsz:
twaróg półtłusty – 200 g
ugotowane ziemniaki – 400 g
cebula – 2 szt.
słonina wędzona lub boczek – 100 g
czosnek – 2 ząbki

okrasa:
boczek – 100 g
cebula – 2 szt.
śmietana kwaśna – 200 ml

Duszone żeberka z oberibą na gęsto

żeberka wieprzowe – 2 kg

marynata:
musztarda – 2łyżki
ketchup – 2 łyżki
papryka wędzona – 1 łyżka
kminek – 1 łyżka
sól – 1 łyżeczka
liść laurowy – 3-4 szt.
ziele angielskie – 5-6 szt.
pieprz czarny – 1 łyżeczka
czosnek – 8 ząbków
do smażenia: smalec – 100 g
oberiba (kalarepa) na gęsto:
kalarepa w całości z liśćmi – 6 szt.
marchew – 1 szt.
masło – 100 g
mąka pszenna – 2 łyżki
ocet – do smaku
koperek – 1 pęczek
sól, pieprz – do smaku