Zupa z kwacków (brukwi)

brukiew – 1 kg
marchew – 3 szt.
pietruszka – 1 szt.
seler – 0,5 szt.
szyja indycza – 1 szt.
żeberka wołowe – 20 dag
porcja rosołowa z kaczki – 1 szt.
kwaśne jabłka – 2 szt.
liść laurowy – 2 szt.
ziele angielskie – 3-4 szt.
sól, pieprz – do smaku
kwaśna śmietana – 4 łyżki
natka pietruszki – 0,5 pęczka

Pierogi z łososiem i bryndzą

ciasto:
mąka pszenna – 0,5 kg
ciepła woda – ok. 1 szklanka
sól – szczypta
olej – 50 ml

farsz:
łosoś świeży (filet) – 0 dag
bryndza – 20 dag
pieprz cytrynowy – do smaku
sól, pieprz czarny – do smaku

okrasa:
masło – 0,5 kostki
szczypiorek – 1 pęczek

Ryż na mleku z frużeliną truskawkowąm

ryż – 20 dag
cukier – 2 łyżki
masło – 1 łyżka
mleko – 0,8 l

frużelina truskawkowa:
truskawki – 0,6 kg
woda – ok. 100 ml
cukier – 2-3 łyżki
mąka ziemniaczana – 1,5 łyżki