Chłodnik z jesiotrem i kwasem chlebowym

jesiotr – 1 szt.
marchew – 2 szt.
pietruszka – 1 szt.
seler – 0,25 szt.
cytryna – 1 szt.
por – 0,5 szt.
cebula – 1 szt.
czosnek – 4 ząbki
botwinka – 1 pęczek
rzodkiewka – 1 pęczek
ogórek świeży – 2szt.
ogórek kiszony – 3 szt.
woda spod ogórków – 1 szklanka
kwas chlebowy – 1 szklanka
maślanka – 1 l
zsiadłe mleko – 1 l
szczypiorek – 1 pęczek
koperek – 1 pęczek
jajka ugotowane na twardo – 6 szt.

Pstrąg duszony

pstrąg cały – 4 szt.
cytryny – 2 szt.
szalotka – 3 szt.
śmietana kremówka – 0,5 l
białe wino – 200 ml
masło – 0,5 kostki
świeży rozmaryn – kilka gałązek
sól – do smaku
olej – 1 szklanka
masło – 1 łyżka

kaszotto grzybowe:
kasza pęczak – 400 g
grzyby suszone – 50 g
woda spod grzybów – ok. 1 szklanka
cebula – 2 szt.
masło – 0,5 kostki