Solianka
bulion rybny – 1,5 l
masło – 0,5 kostki
cebula – 1 szt.
ogórki kiszone – 2 szt.
kapary – 1 słoiczek
oliwki – 2 garści
przecier pomidorowy – 2 łyżki
papryka ostra – 1 łyżeczka
sól, pieprz – do smaku
cytryna – 1 szt.


bulion rybny:
głowy i ogony z jesiotra – 2 szt.
cebula – 1 szt.
por – zielona cześć
pomidor – 0,5 szt. papryczka chilli – 1 szt.
liść laurowy – 3 szt.
ziele angielskie – 4-6 szt.
sól, pieprz – do smaku


Jesiotr na sosie z ogórków kiszonych
jesiotr – 1 szt. (w dzwonkach)
sól, pieprz cytrynowy – do smaku
przyprawa do ryby – szczypta
mąka krupczatka – 100 g
olej – 1 szklanka

sos:
ogórki kiszone – 2 szt.
por – 1 szt. {biała część)
białe wino wytrawne – 150 ml
śmietana kremówka – 0,5 l
masło – 100 g


jaglanka z warzywami:
kasza jaglana – 400 g
papryczka chilli – 1 szt.
papryka czerwona – 1 szt.
masło – 100 g
cebula – 1 szt.
natka pietruszki – pęczek
sok z jednej cytryny

Truskawki w białej czekoladzie

truskawki – 0,5 kg
ciasteczka owsiane – 4-6 szt.
biała czekolada – 200 g
ser mascarpone – 450 g

ciasteczka owsiane:
płatki owsiane – 2,5 szklanki
jajka – 4 szt.
cukier – 1 szklanka
masło – 1 kostka
mąka pszenna – 1 szklanka