Bigos
kiszona kapusta – 2,5 kg
biała kapusta –1,5 kg
karczek wieprzowy – 1,5 kg
grzyby leśne – 200 g
pieczarki – 500 g
boczek wędzony – 300 g
kiełbasa śląska – 300 g
koncentrat pomidorowy – 1 szt. (średni)
masło – 100 g
smalec – 100 g
cebula – 2 szt.
liść laurowy – 4 szt.
ziele angielskie – 8 ziaren
słodka papryka – 1 łyżka
sól, pieprz – do smaku

Faszerowane kwiaty dyni i cukinii
kwiaty cukinii i dyni – 20 szt.
twaróg – 1 kostka
czosnek – 1 główka
oscypek – 50 g
cukinia – 1 szt. (mała)
cebula – 1 szt. (mała)
masło – 2 łyżki
tymianek świeży – kilka gałązek
papryka wędzona – 0,5 łyżeczki
sól, pieprz – do smaku