Łazanki z młodą kapustą i kurkami
makaron łazanki – 1 op.
kurki namoczone w mleku – 150 g
pieczarki porto bello – 150 g
kiełbasa zwyczajna – 25 dag
boczek wędzony – 15 dag
młoda kapusta – 1 główka
masło – 1 kostka
marchew – 1 szt.
czosnek – 4 ząbki
cebula – 1 szt.
kmin rzymski – szczypta
kurkuma – szczypta
ocet – do smaku
sól, pieprz – do smaku

Gołąbki z kaszanką
kapusta włoska – 1 główka
kaszanka – 1 kg
ryż – 300 g
suszone borowiki – 60 g
cebula – 1 szt.
masło – 2 łyżki
podgardle wędzone – 10 dag
smalec – 0,5 kostki
przecier pomidorowy – 2 łyżki
śmietana kremówka – 200 ml
sól, pieprz – do smaku

letnia sałatka:
ogórek małosolny – 60 dag
papryka konserwowa – 450 g
cebula – 1 szt.
oliwa – 1 łyżka
pieprz – do smaku