Koziańskie duszonki

małe ziemniaki w całości – 5 kg
kiełbasa zwyczajna – 1 kg
boczek wędzony – 1 kg
podgardle wędzone – 0,5 kg
czosnek – 1 główka
cebula – 0,5 kg
papryka wędzona – szczypta
sól, pieprz – do smaku
kapusta biała – 10 liści

Krem z białych warzyw

pietruszka – 2 szt.
pasternak – 1 szt.
cukinia – 1 szt.
por – 1 szt.
cebula – 1 szt.
ziemniaki – 4-5 szt.
brukiew – 1 szt.
seler – 0,5 szt.
czosnek – 6 ząbków
masło – 2 łyżki
wino białe wytrawne – 2 szklanki
sok z jednej cytryny
śmietana kremówka – 200 ml
śmietana kwaśna – 6 łyżek
sól, pieprz – do smaku
natka pietruszki – 1 pęczek

grzanki z kozim serem:
bagietka – 1 szt.
masło – 2 łyżki
kozi ser pleśniowy – 1 op.