Naleśniki cesarskie
mąka pszenna – ok. 25 dag
mleko – 1 szklanka
cukier – 4 łyżki
woda gazowana – 0,5 szklanki
jajka – 2 szt.
sól – szczypta
kwiaty czarnego bzu – 4-5 szt.
olej – 2 łyżki

Sałatka z ziołami
listki pomidorów
bylica boże drzewko
krwawnik
melisa
tymianek
babka lancetowata
kwiaty bratka
kwiaty niezapominajki
kwiaty szczypiorku
komosa rózgowa
sałata masłowa – 1 szt.
bundz – 10 dag
ocet winny – 2 łyżki
pomidory koktajlowe – 400 g

Udziec jagnięcy z pieca
udziec jagnięcy – 1 szt. (ok.1,8 kg)
sól – ok.15,5 łyżki
czosnek – 1,5 główki
tymianek suszony – 2 łyżki
czerwone wino wytrawne – 0,75 l
smalec – 1 kostka

podpłomyki:
mąka żytnia typ 720 – 0,5 kg
mąka pełnoziarnista typ 2000 – 0,5 szklanki
sól – 1 łyżeczka
letnia woda – ok. 1 szklanka