17.12.2016 - piernik z chilli, strucla z makiem, pierogi z kapusta i pieczarkami

2016-12-17
UDOSTĘPNIJ:
fot.

Piernik z chilli
cukier – 135 g
miód – 13 g
kakao – 5 g
woda – 50 ml
mąka pszenna typ 500 – 60 dag
mąka żytnia typ 700 – 60 dag
powidła śliwkowe – 40 dag
przyprawa do piernika – 4 g
amoniak – 4 g
cukier wanilinowy – 1 op.

polewa czekoladowa:
gorzka czekolada 70% – 1 kg
masło – 10 dag
chilli – 5 g

Strucla makowa
mąka pszenna typ 500 – 35 dag
maka żytnia – 120 g
cukier – 120 g
drożdże – 20 g
masło – 110 g
mleko – 1 szklanka
jajka – 2 szt.
sól – szczypta

Pierogi z kapustą i pieczarkami
ciasto:
mąka pszenna typ 450 – 70 dag
woda – ok. 1 szklanka
masło – 40 g
żółtko – 1 szt.

farsz:
kapusta kiszona – 350 g
pieczarki – 120 g
cebula – 1 szt.
masło – 1 łyżka
sól, pieprz – do smaku

Kiedyś na naszej antenie