12.05.2017 - wodzionka, karminadle z młodą kapustą

2017-05-12
UDOSTĘPNIJ:
fot.

Wodzionka

chleb – 5 kromek
woda – 2 l
smalec ze skwarkami – 2 łyżki
sól, pieprz, maggi – do smaku
ugotowane ziemniaki – 1 kg
smalec ze skwarkami – 1 łyżka
cebula dymka – 2-3 szt.

Karminadle z młodą kapustą

karminadle:
łopatka wieprzowa mielona – 0,5 kg
jajko – 1 szt.
bułka moczona w mleku – 1 szt.
cebula – 1 szt.
czosnek – 6 ząbków
sól, pieprz – do smaku
bułka tarta – 100 g
smalec do smażenia – 0,5 kostki

młoda kapusta zasmażana:
kapusta biała – 1 główka
koperek świeży – 2 pęczki
czosnek – 3 ząbki
ocet, sól, pieprz – do smaku
masło – 5 dag
mąka pszenna – 2 łyżki

Kiedyś na naszej antenie