Tatar z tuńczyka
polędwica z tuńczyka – 20 dag
kapary – 2 łyżeczki
zielone oliwki – 10 szt.
cebula czerwona – 1 szt. (mała)
cytryna – 1 szt.
sól, pieprz – do smaku
oliwa – ok.1 łyżeczka
natka pietruszki – pęczek
Czarny makaron z owocami morza
czarny makaron – 120 g
owoce morza – 350 g
oliwa – 30 ml
czosnek – 1 ząbek
białe wino wytrawne – 50 ml
sól – do smaku
natka pietruszki – pół pęczka
pomidorki koktajlowe – 8 szt.
czarny makaron:
mąka pszenna – 1 kg
jajka – 10 jajek
oliwa – 1 łyżka
atrament z mątwy – 20 g
Homar z pieca
homar świeży – 1 szt.
likier pomarańczowy – 50 ml
oliwa – 0,5 łyżeczki
pomidorki koktajlowe – 5-6 szt.
natka pietruszki – pół pęczka