To ich drugie spotkanie w kuchni. Poprzednio gotowali wspólnie 5 lat temu. Tym razem aktorka poprosiła o odtworzenie smaków jej dzieciństwa. Wspólnie zatem przygotują tradycyjną kartoflonkę i proste ciasto drożdżowe z posypką.
Czy Grażyna Bułka sama gotuje? Jakie potrawy najbardziej lubi? Tego próbował się dowiedzieć Remigiusz Rączka.
A Wy jeszcze zdążycie zrobić zakupy. Lista produktów poniżej.
Emisja na naszej antenie w sobotę o godz. 18.00.
Po emisji odcinek będzie dostępny >>> TUTAJ
ZOBACZ TAKŻE: Sukces spektaklu „Mianujom mie Hanka”
Drożdżowe z posypką
mąka pszenna – 500 g
sól – szczypta
drożdże – 50 g
jajka – 2 szt.
żółtka – 3 szt.
cukier – 0,5 szklanki
mleko – 1 szklanka
olej – 50 ml
masło – 50 g
posypka:
mąka pszenna – 300 g
cukier puder – 200 g
masło – 250 g
na wierzch: białko cukier, cynamon
Piec ok. 15 min. w temp. 200°C i potem 30 min. w temp. 180°C
Kartoflonka
ziemniaki – 1 kg
kości wędzone ze schabu – 400 g
liść laurowy – 3 szt.
ziele angielskie – 6 szt.
por – 1 szt.
marchew – 2 szt.
pietruszka – 1 szt.
seler – 0,5 szt.
cebula – 1 szt.
słonina wędzona – 150 g
kiełbasa podwawelska – 1 szt.
kminek – szczypta
majeranek – 1 łyżka
sól, pieprz – do smaku
kwaśna śmietana – 200 g
natka pietruszki – 1 pęczek