5.03.2016 - zupa szczypiorkowa, kurczak w piwie i occie balsamicznym

2016-03-05
UDOSTĘPNIJ:
Foto. TVP3 Katowice

Zupa szczypiorkowa

szczypiorek – 3 pęczki
bulion – 2 litry
cebula – 1 szt.
marchew – 2 szt.
masło – 2 łyżki
czosnek – 2 ząbki
śmietana kremówka – 200 ml
żółtka – 3 szt.
całe jajka – 6 szt.
suszony lubczyk – 0,5 łyżeczki
sól, pieprz – do smaku

Kurczak w piwie i occie balsamicznym

kurczak cały – 1 szt. (ok. 2,4 kg)
ocet balsamiczny – 6 łyżek
piwo – 0,5 l
masło – 7 dag
sól morska – do smaku
czosnek – 4 ząbki

marynata do kurczaka:
oliwa – 50ml
papryka wędzona – 1 łyżka
suszony tymianek – 1 łyżeczka
curry – 0,5 łyżeczki
kminek cały – 1 łyżeczka
papryka ostra – 1 łyżeczka
pieprz do smaku

sałatka z selera naciowego:
seler naciowy – 1 szt.
rukola – 1 duża garść
ananas świeży – 0,5 szt.
papryka czerwona – 0,5 szt.

bazyliowy winegret:
świeża bazylia – 3 garście
oliwa – 100 ml
musztarda – 2 łyżki
miód – 2 łyżki
woda – 2-3 łyżki
czosnek – 3 ząbki
czosnek niedźwiedzi – 1 łyżeczka
suszony lubczyk – 1 łyżeczka
suszony tymianek – 1 łyżeczka
sok z połówki cytryny
lub 30 ml octu winnego
sól, pieprz – do smaku

Kiedyś na naszej antenie